663843_orig

 

Onomad, vredna žena domaćica – tj. ja – iz zamrzivača izbunarila neko mesište u ozbiljnoj nameri da ga, je li, termički obradim, kao jedna pristojna domaćica koja, eto, ponekad zaviri i u kujnu kao takvu.

Ali, ne lezi vraže!

Pilikom pakovanja, mesar ga je uvio u tri sloja streč folije, pa u neki plastificirani papir, pa u kesu i tako upakovan, taj komad mesa je i ostavljen u ledu.

Držim ga ispod mlaza vode i pokušavam da odlepim te silne plastične i plastificirane slojeve. Prilično bezuspešno, jer ga je majstor majstorski upakovao kao da mi je pakovao poklon za rođendan!

Poslednji papir se fest zalepio, i ne samo što se zalepio, nego je jedan deo upao između nabora u komadu – šanse nema da ga odvojim, pre nego što ga plasiram u tiganj!

Pljašti ona voda, isprskala sam i sebe i sve oko sebe, uporno vučem taj nesrećni ćošak iz mesa – džaba.

Papir se, naravno, iscepao, ali je ostao onaj plastificirani deo koji se oteže i rasteže, kida i razvlači kao žvaka – u nedogled.

Onako živčana što mi ne polazi za rukom da konačno izvučem taj kraj plastike iz mesa, levom rukom, ispod vode, povučem iz sve snage…. Plastiku ne iščupam, naravno, ali zavrnem mali prst na levoj ruci, načisto. Ode zglob na suprotnu stranu!

Sevnu mi bol u hipotalamusu, mrknu mi pred očima!

Ostah bez prsta, pomislim upaničena i očajna!

Momentalno sam videla ceo Mlečni put, a bogami i ostale galaksije, kao na dlanu! Svetlucaju zvezde na sve strane, a neke i šljašte!

Ispustim to zaleđeno mesište, uz sav raspoloživi arsenal psovki, kletvi i sličnih lepota kolokvijalnog nam srpskog jezika, savijem se do patosa, držim prst desnom šakom, pritiskam, vraćan zglob u prirodan položaj… kvrc i, evo ga, stiže gde treba – u ležište.

Konačno, zavalim taj zlosrećni komad mesa u plastičnu činiju, nalijem vodu i ostavim da plastika sama nađe put u bestraga…

Sve se završilo na ‘uh, što ti je ovo dobro!’.

A ja se mislim…

***

I sad, prilično invalidno, kuckam.

Ignorišem sevanje u zglobu.

Kada neko kuca „slepo“, kao što ja kucam, uglavnom nema pojma koje slovo kuca kojim prstom. To ide po naučenom i navežbanom automatizmu.

Dakle, malim prstom leve ruke kucam sledeće:

a, q, Tab, <, >, ‘, 1, !, Shift, Caps Lock, Ctrl.

Da sam juče umrla, ne bih znala!

 

Advertisements