visok-donji-pritisak-uzrok-simptomi-i-lečenje

Preuzeto sa Google.

 

 

E kad sam juče dan preživela! Prošetao mi se pritisak do 190 i nazad gornji, do 120 i nazad donji, sa sve aritmijama i tahikardijama.

Vrti se onaj plafon, zidovi mi se pomeraju, kao da ljulja 10 Rihtera, najmanje!

Udri po ‘nifelatu’, prvo pola, pa još pola, pa ceo.

Tuče u grlu, u slepoočnicama, kako ustanem, tako i sednem.

Dajem kratka uputstva bračnom supružniku:

– Sad kad umrem, u sanduk da mi metneš konzervu ‘nes’ kafe i jedan boks ‘vinstona’, nemoj da te đavo nosi da to zaboraviš.

– Kuku mene, đe sad da mriješ! Nemoj, sreće ti, ako boga znaš.

– Nema mi života, ovo se ne može izdržati, neka crknem već jednom, da se ne patim! Samo ti meni stavi ovo što sam ti rekla. Nemoj da zaboraviš.

Suze mi u grlu, žao mi da napustim ovaj svet. Bračnog supružnika, obaška.

– A da što ti je, mrčo, neću zaboravit, staviću ti i ‘brufen’, ne brini. I ‘vegetu’, ni bez nje ti nema života na onaj svijet. Đe god da krenem, ‘Pančo, kupi nes kafu, kupi cigare i nemoj zaboravit vegetu. Dako ti ne kupim dvades kila od svega, manje neću. Neka ima. I đe si sad krenula da mriješ? Znaš da nam ide rata za kredit ovije dana, jadna, okle mi pare da te sahranim? Znaš ti pošto je to?

Gura mi pod nos ‘nifelat’ kao da su bombonice.

Meri mi pritisak na pet minuta.

– Eo viđi, spade.

Viđu: spade bogomi na 90/50.

Tek sad ne mogu na noge.

– A vazda s tobom neki problem! Ne valja ti visok, ne valja ti kad se spušti, oli doć sebi današnjega dana? Ovo se ne može izdržat. Moram da prilegnem, nije ti ovo za mene. Ka da me pregazio teretni voz! Nego ti viđi, ne moraš sad, no kad ti bude pasalo, pa mi skuvaj jednu jaču kafu, dako se oporavim.

Advertisements