photo-1500995617113-cf789362a3e1-730x400

Preuzeto sa Google i dopravljeno po potrebi teksta.

 

Samo iskompleksirani, emocionalno i socijalno nezreli ljudi imaju potrebu da se predstavljaju onakvima kakvi nisu – i u realnom i u virtuelnom svetu. Ma koliko trajalo to pretvaranje, kratkog je daha. Ispliva iz takvih neka reč, neki gest, nešto po čemu se lako prepozna laž, čak pre u virtuelnoj, nego u realnoj sferi.
I šta?
Takav neko otpadne kao blato s točka u krivini. 
Oduva sam sebe u orbitu i udavi se u okeanu amnezije.
A možda bi, da nije bilo tih mimikrijskih, uzaludnih pokušaja, takva osoba bila prihvaćena sa svim svojim nedostacima?
Možda to i nisu objektivni nedostaci, nego umišljeni, pa otuda – kompleksi?
Zamislite kolika je količina energije, vremena i čega sve ne, uzalud utrošena na prikazivanje sebe onakvim kakvi, ustvari, nismo?
Zamislite kolika bi dobrobit bila i za tu osobu i za ljude sa kojima je u kakvim god odnosima, da nije bilo tog besmislenog pretvaranja?
U ovom virtuelnom svetu nisam izbegla brisanje sa liste svojih prijatelja, popila sam i blokova, ne brojim, ali ni toga nije bilo malo.
Neki su me povredili tim gestom, na neke sam ostala ravnodušna, nešto od toga sam primetila tek posle ko zna koliko vremena.
Ali, jedan anfrend, da se izrazim stranski na srpskom, jako me je pogodio. I neću ga zaboraviti nikada.
Tog drugara sam baš zavolela, način na koji smo umeli da se šalimo često je bio na ivici… ali nikada uvredljiv – bar ja to tako nisam videla i doživela.
Pošteno sam odbolovala brisanje sa liste prijatelja.
Obeležila i sedam dana i četrdeset dana.
I usput shvatila da je i to bila jedna vrsta pretvaranja, ona mimikrija koja je uspevala da prikrije sujetu, ali do određene granice. Izgleda da sam nekim svojim komentarom prešla tu granicu, iz nehata, i nestala u magli.
Da je bilo iskrenosti, bilo bi i lepote druženja.
Ovako, samo se potvrdila misao (meni) nepoznatog autora: Iskrenost je skup poklon, ne očekuj ga od jeftinih ljudi.

Šta sam ovim htela da kažem?
Ljudi, budite ono što jeste, ne pretvarajte se da ste bolji, da ste lepši, da ste uspešniji nego što jeste, jer ćete takvi kakvi zaista jeste i postojite, biti i prihvaćeni i voljeni od onih do kojih vam je stalo. Ti isti, zbog čije naklonosti se pretvarate da ste nešto što niste, odbaciće vas onog trenutka kada shvate da niste ono za šta se izdajete.