vucic-novo-5d25a748426b9.jpg

Dnevni list Politika.

 

Poznata je moja sklonost ka vedrim temama, naročito s ponedeljka.

Je li.

Pa, evo, s obzirom da iz mene isijava vedrina povodom jednog iz niza analitičkih tekstova predsednika svih građana Srbije, da i vama razvedrim dan, misli, život.

 

Naš predsednik nam se obratio jednim sjajnim, zamislite autorskim tekstom koji meni liči na vapaj odlazećeg, ne znam kako vama to izgleda?

Kao odbrana i poslednji dani.

Ovoliko uvreda na račun nas koji ne participiramo u vlasti, niti imamo koristi od nepotizma i ostalih devijacija koje nosi ovaj režim u svojoj suštini, koji ne aplaudiramo na dat znak, koji ne glumimo Novosađane, Pančevce, Kraljevčane, ako smo iz Beograda, kao što siroti Jagodinci, Zaječarci, Šapčani, Prokupčani moraju da glume Beograđane, Zrenjanince, Nišlije na kojekakvim mitinzima podrške gde ih trpaju u torove i prebrojavaju kao ovce, dakle, nas koji koristimo rasuđivanje kao tekovinu evolucije ili čega već, što nas, svakako, razlikuje od amorfne mase pristalica svega i svakoga, nas koji ukazujemo na totalitarizam i kriminal kao sastavne komponente sistema u kojem živimo.

Mi smo ciljna grupa, gospodo.

Na nas je, kao i uvek, predsednik svih građana Srbije sručio sav svoj jed, jad i čemer, svu svoju nemoć da ovlada i našim umovima, da nas ućutka, kad već ne može da zagospodari, da nam pretnjama i crtanjem meta na čelu utera strah u kosti.

I jesmo elita, ma koliko se trudio da nas omalovaži.

Elita smo, bez obzira da li imamo sve zube, bez obzira da li imamo para ili smo ojađeni i, ne svojom odgovornošću, srozani u siromaštvo.

Elita smo zato što smo, u njegovom ludilu i ludilu koje oko sebe širi geometrijskom progresijom, uspeli da sačuvamo racionalni deo sebe samih, u daleko većoj meri, nego što on i njegova ‘elita’ kojoj je podario vlast, i može da pretpostavi.

I zamislite, znamo ko je bio Bizmark, kao što znamo razliku između Paje i Slobodana Jovanovića.

Žalosno je što predsednik svih građana Srbije nije, valjda od posla, od borbe za goli opstanak, kao najbolji student Pravnog fakulteta u Beogradu – po sopstvenim rečima, a laže, kao što laže čim zine – nije posvetio veću pažnju delu Slobodana Jovanovića, jer da jeste, ne bi se Srbima obraćao na ovakav nepriličan način.

Očigledno, nije se pozabavio ni delom Paje Jovanovića. Da jeste, ne bi seirio nad seobom Srbalja u XXI veku, nad odlivom intelektualaca – a i šta će mu obrazovani mladi ljudi? Misleći ljudi, pogotovo mladi, uvek predstavljaju opasnost za totalitarističke režime – svašta im može pasti napamet.

Predsednik svih građana Srbije, ovim sramotnim autorskim tekstom, obratio se onom delu Srbije koji ume i može da sagleda svu tragediju njegovog predsednikovanja u proteklih sedam godina i zato budimo ponosni, jer, iako nas tretira kao lične robove, on u sebi nosi panični strah od svih onih kojima ne može da proda svoju šuplju priču i koji razlikuju rog od sveće.

Zahvalna sam predsedniku svih građana Srbije što je, i pored silnih obaveza i poslova – kako rušiti i urušavati Beograd, naročito noću, kako poseći sva stabla tamo gde treba izgraditi vip stanove za vip degenerike, kako isprodavati budzašto sve ono što po Srbiji vredi, kako uniziti građane, koju podrigušu i koji plastični sok podeliti putujućim karavanima za tapšanje i ovacije, kako iskontrolisati pravosuđe da zločinci budu amnestirani, a prodavci lubenica potrpani u zatvore ili zatučeni lopatama i sahranjeni, kako sa ‘inostranim’ bankama produžiti dil i dodatno ispatosirati kreditne dužnike, kako podrediti sve i svakoga sebi i ‘eliti’ na vlasti oko sebe – ipak izdvojio vreme da nam se na ovako lep, kulturan i korektan način obrati.

Ovakvu pažnju do sada nismo doživeli ni od jednog predsednika.

Bar se ja ne sećam.

 

Povod za ovaj tekst:

http://www.politika.rs/scc/clanak/433411/Elita-i-plebs?fbclid=IwAR3G0NcLJazfXT1i2XvTYvJ7-zcTLKm9HlC6rHnYGI8zMuDm6S3mKTYIp9Y